Noora Schroderus

Koulumuisto 

messinki
2024 
 
Hämeenlinnan taidemuseo, punatiilinen Lohrmann-rakennus

Koulumuisto -teos on messinkisillä irtokirjaimilla kirjoitettu sääntö, jota noudatettiin taiteilijan kouluaikana Nuolialan ala-asteella Pirkkalassa. Taiteilija piti sääntöä vuosien ajan käsittämättömänä. Viime aikoina hän on kuitenkin arvellut, että siinä saattaakin olla järkeä. Oliko ohje mahdollisesti edellä aikaansa ja suunnattu tulevaisuuteen? Voisiko se sisältää toimintaohjeen myös meidän ajallemme? 

Nykyisin entistä suurempi osa kaikesta kirjoituksesta on yhä useamman nähtävillä. Aiempaa useampi meistä myös kirjoittaa julkisesti. Menneisyys on lineaarisessa aikakäsityksessä se osa aikajanalla, joka on jo tapahtunut. Jos ajattelemme, että menneisyys on syy-seuraus-suhteessa nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, aiemmin kirjoitettua tarkastelemalla on mahdollista ymmärtää historiaa ja valita, mitä vie menneestä tulevaan. 
 
Teoksen voi nähdä aikakapselina vuosilta 1989–2003, sillä siihen on dokumentoitu, mitä Pirkkalassa pidettiin tärkeänä juuri tuon ajanjakson aikana. Teoksen kautta aikakauden tulevaisuuskuva ja arvot paljastuvat ainakin osittain. Taiteilijana Noora Schroderus kokee toimivansa vain omaksumansa säännön välittäjänä ja sen visuaaliseen muotoon saattajana. 

Noora Schroderus (s. 1982) on monipuolinen kuvanveistäjä, jonka teoksissa leikitellään mittakaavalla ja materiaaleilla. Hän tekee hienovireisiä teoksia, jotka haastavat hierarkian ja vallan rakenteita, ja joissa kantaaottavuus yhdistyy leikkisään oivaltamiseen. 

Schroderus asuu ja työskentelee Salossa. Hän kasvoi ja eli Pirkkalassa elämänsä ensimmäiset 19 vuotta. “Biennaali-alue edustaa minulle edelleen ensisijaisesti oman ilmaisun löytämistä ja sen kautta elämän merkityksellisyyden etsimisen mahdollisuutta.” 

Taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto.