Outimaija Hakala

Helminauha

veistos muunlajisten eläinten kanssa
2024

Hämeenlinnan taidemuseo, keltainen Engel-rakennus

Helminauha on suolakivihelmistä muodostuva veistos, jota taiteilija on työstänyt metsässä yhteistyössä eläinten kanssa. Alueella liikkuvat peurat ja hirvet ovat osallistuneet teokseen toteuttamiseen nuolleessaan metsään jätettyihin suolakiviin omat jälkensä. 

Helminauha tutkii, miten ei-inhimilliset toimijat vaikuttavat teoksen muotoutumiseen ja miten teos siirtyy metsästä museoon. Teos pohtii myös ihmisen suhdetta muihin elollisiin olentoihin ja ihmislajin olemassaoloa yhdessä niiden kanssa maapallollamme. 

Keskinäiseen yhteyteen pyrkivän taiteen avulla Outimaija Hakala hahmottaa kestävämpää tulevaisuutta. Se tarkoittaa ympäristön tarkkailua ja muiden lajien elämän merkityksellisyyden kunnioittamista ihmisen rinnalla. Työskentelyn lähtökohtana on yritys ymmärtää toisia paremmin ja hyväksyä, että muut eläimet osallistuvat – jos osallistuvat – teokseen omilla tavoillaan haastaen käsitystä taiteesta ja sen tekemisen prosesseista. 

Outimaija Hakalan (s. 1983) teokset ovat veistoksia ja puupiirroksia, jotka perustuvat materiaalilähtöisyyteen, käsitetaiteeseen ja tarinoihin. Hakala suorittaa taiteen tohtoriopintoja Aalto-yliopistossa ja hänen taiteellinen tutkimuksensa käsittelee muunlajisen eläimen kertomista ja huomioon ottamista kuvataiteessa. Hakalan taiteellisen tutkimuksen ydin tapahtuu Pirkanmaalla Seitsemisen kansallispuiston kupeessa Vahojärven kylässä sijaitsevalla, pitkään metsätalouskäytössä olleella alueella. Hän toteuttaa alueella eläinlähtöisiä ja alueen biodiversiteettiä tukevia ympäristö- ja maataideteoksia. Outimaija Hakala asuu ja työskentele Helsingissä sekä Vahojärvellä.  

Taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.